Startsida

Arbetsförmedlingens intranät del 2

En fortsatt genomgång av Arbetsförmedlingens intranäts startsida.

Startsida

Högerspalten

”Appmenyn”

Förut startade de anställda sina applikationer genom en rättighetsstyrd på intranätets startsida. Men under projektet pratade vi om att det ibland faktiskt kan få vara lite roligare och trevligare att jobba. Så vi kollade på hur iPhonen fungerar med dess ikoner för att starta program, och snodde idén rakt av…

De 19 applikationerna fick alla var sin nygjord ikon med ”Apple-känsla”. När man klickar på dem öppnas respektive systems webbsida eller applikation.

Rättighetsstyrningen avgör fortfarande vilka man får se.

Appmenu

Man kan påpeka att det inte alltid är jätteenkelt att ta fram 19 nya ikoner som skall godkännas av 19 applikationsägare…

Notifieringar

När önskemål om att kunna signalera utifall att en applikation hade ”väntande ärenden” dök upp valde vi att fortsätta på ”iPhone-spåret”.

Varje ikon är förberedd för att kunna visa upp en notifiering med samma utseende som i iPhonen.

notifiering

Teknik: Varje applikationsägare kan skapa en sida som ställer en Ajax-fråga till. Kommunikationen sker via JSONP, och eftersom användaren är inloggad i webbläsaren (via Windows) så vet applikationerna vilken siffra som gäller för användaren.

Nyheter

Nyheter är en summering av alla nyhetsartiklar som skrivits i något av de över 300 nyhetsarkiven som finns på intranätet.

De visas med rubrik och en del av ingressen.

Vi bytte från klassisk datumvisning i stil med 2012-08-12 till det mer lättlästa ”Idag”, ”I torsdags”, ”Förra veckan”, etc.

Nyheterna visas med en ”oändlig scroll”, när du scrollat längst ner på sidan laddas 20 st nya artiklar in (på samma sätt som när du scrollar ner din Facebook-vägg).

Ett enkelt knep för att förenkla för användaren är att använda link:visited-atributet på rubriker. Det gör att man enkelt kan se vilka nyheter man redan har varit inne och läst.

Dessa tre funktioner tillsammans gör att användaren enkelt kan få en uppfattning om vilka nyheter man inte läst, även om hon eller han vart bortrest i tre veckor.

nyheter

Prenumerationer

Under fliken Prenumerationer visas nyheter från något av de arkiv som användaren har valt att prenumerera på.

Visningen är utformad på samma sätt som för Nyheter.

prenumerationer

Driftinfo

Driftinformation visas under en av flikarna.

Drift

Redaktörerna har även möjlighet att flagga ett driftmeddelande som akut vilket resulterar i att det lyfts och läggs under appmenyn.

Drift2

Favoriter

Favoriter illustreras med hjälp av stjärnan på alla intranätets sidor. På just startsidan hittar man den bredvid flikarna för nyheter.

Favs

Mouseover-funktionen som används är:

http://uhleeka.com/demo/bubbletip/

Summering

När vi lanserade den nya startsidan fick den ett varmt mottagande. Användarna tyckte den innehöll en lagom blandning av information och arbetsredskap.

En framgångsfaktor var att vår projektgrupp bara bestod av fyra medlemmar, varav den ena var en ihärdig projektledare som hela tiden hade kontakt med alla intressenter för att få snabba Ja/Nej-svar på våra förslag.

Projektgruppen bestod också av två designers vilket resulterar i en inte-välja-första-bästa-mentalitet. Utan istället sporras man att försöka överträffa den andras förslag och idéer. Den här iterativa designprocessen tror jag är väldigt fördelaktig.

Även stor verktygskunskap (i det här fallet SiteVision) är viktigt. Det gjorde att vi enkelt kunde bygga prototyper av idéer utan att behöva tänka på saker som ”tid är pengar” i för stor utsträckning.

Jag tror slutligen att det är nyttigt att ta sig en titt på startsidan några månader efter lanseringen av ett nytt intranät.

Användares synpunkter kan samlas in, och man har själv haft tid att reflektera över val man tidigare gjort.

Leave a Comment

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>