Startsida

Arbetsförmedlingens intranät del 1

När bygget av Arbetsförmedlingens nya intranät pågick hamnade startsidan långt ner i prioriteringslistan. Informationskomplexitet samt tidspress resultera i att krutet lades på andra delar av intranätet.

När vi fick möjlighet att göra om startsidan tog vi ett rejält omtag, och lyckades höja antalet visningar med 4000/dag.

Startsidan består av två spalter där den vänstras innehåll är en blandning av sådant organisationen vill att användaren skall veta om, medan den högra är mer personifierad.

Startsida

Vänstra spalten

Redaktionell yta

Den redaktionella ytan ägs helt av kommunikationsavdelningen, och det finns inga begränsningar för hur de kan använda den.

Den är inte heller kopplad till ett klassiskt nyhetsarkiv, utan istället kan redaktörerna koppla nyheterna till sidor, nyheter eller externa artiklar.

Den här friheten innebär också att de kan variera dispositionen av ytan.

Redaktorsyta

Utfällbar statistik

Ledning på Arbetsförmedlingen vill på ett tydligt sätt visa för medarbetarna hur organisationen ligger till jämfört med de mål som satts upp.Tre ikoner ger en första överblick, och om användaren expanderar ytan visas procentsatser för hur nära organisationen är att uppfylla sina mål.

Det finns även en länk till en sida med förklarande texter samt mer statistik.

UtfaldStat

Banners

Arbetsförmedlingen arbetar mycket med banners för att pusha för olika kampanjer eller tillfälliga satsningar.Bannersytan kan visa antingen två små eller en stor. Dessa slumpas från en mapp vilket gör att man kan använda fler än annars bara två.

Sök kollega

Personsöksidan låg förut alltid två klick bort från startsidan. Det gör den fortfarande, men vi skapade ett enkelt litet formulär som finns tillgängligt direkt. Formuläret länkar till samma sida som innan, och skickar med de parametrar användaren fyllt i.

Sök kollega

Webbfråga

Det pratas mycket om det sociala intranätet. Arbetsförmedlingen har påbörjat arbetet genom att använda sig av kommentarer på vissa av nyheterna på intranätet.

Ett annat sätt att integrera användare i intranätet är att låta han eller henne tycka till/svara på frågor.

Frågorna ligger uppe under några dagar, och resultatet presenteras sen i en nyhet.

Webbfraga

Omvärldsbevakning

Flikmenyn

För flikmenyerna använder vi jQuery-pluggen EasyTabs.

Allt innehåll i flikarna (även den som är öppen från början) hämtas med Ajax efter att sidan har laddats. Så när man byter mellan flikarna laddas innehållet in i bakgrunden. Detta för att inte servern skall behöva skapa innehåll för flikar som användaren sen ändå inte klickar på.

Media

Under fliken media finns en lista med länkar som sätts ihop av en extern leverantör. Länkarna går till artiklar på Internet som kan vara bra att känna till för de anställda på Arbetsförmedlingen.

Listan kommer till oss i RSS, och vi använder Googles API för att transformera den till HTML.

(Dom ringde faktiskt från Google och undrade över vår belastning av deras API, men när vi förklarade att det gällde Arbetsförmedlingens intranät var det inga som helst problem.)

https://developers.google.com/feed/

Media

Pressmeddelanden

Under fliken Pressmeddelanden visar vi upp en RSS med alla nationella pressmeddelanden från Arbetsförmedlingen.se.

Detta för att de anställda enkelt skall kunna se vad vi kommunicerar ut till omvärlden.

Teknik: Så även om både Arbetsförmedlingen.se och intranätet är SiteVision-webbplatser använder vi RSS för att kommunicera mellan dem.

Press

Facebook

Arbetsförmedlingen har en mycket aktiv Facebook-sida där kraft läggs på att svara på frågor och tipsa om möjligheter till nya jobb.

Inte alla anställda har kunskap om hur man hittar till sidan, men vi ville ändå ge dem möjlighet att hänga med i vad som pågår där, och skapade därför en funktion för att läsa in flödet från sidan.

Det är inte mening att de anställda på Arbetsförmedlingen skall ge sig in i debatten eller svara på frågor (detta finns det speciellt anställda för), så från startsidan kan man bara läsa inläggen (inte ”gilla” eller kommentera), men det finns även en länk till Facebook-sidan.

Vi tror den här funktionen på ett enkelt sätt har ökat kunskapen bland de anställda om Arbetsförmedlingens engagemang i de sociala medierna. 

Teknik: Det visade sig att Facebooks API för att hämta information är ganska begränsat i antal hämtningar per dag. Vi har därför fått cachea resultatet hos oss, så när vi upptäckte att även hämtandet av användares profilbild räknades som API-användande fick vi en hel del problem, och blev tillslut tvungna att cachea även dessa.

Facebook

Mer statistik

Även om den övre statistiken visar hur organisationen ligger till jämfört med målen, kan det även vara bra om de anställda känner till siffrorna.

Liten statistik

Lediga jobb

En RSS från ett system som hanterar interna jobbannonser för Arbetsförmedlingen.

Lediga jobb

Leave a Comment

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>